Włoska pizza Kołobrzeg
Nie ulega wątpliwości, że pizza i pasta to najbardziej popularne dania kuchni włoskiej. Jednak w Polsce zwykliśmy przyrządzać włoską pizzę na swoich zasadach… Modyfikujemy przepisy, często dodając składniki, których żaden Włoch nie użyłby przy przyrządzaniu pizzy. W rezultacie, chcąc zjeść w Polsce prawdziwy drożdżowy placek jak w Italii, wyczynem okazuje się taki znaleźć. Na szczęście jest nasza pizzeria Giuliano, gdzie serwowana jest m.in. prawdziwa włoska pizza. Kołobrzeg to miejsce, gdzie nas znajdziesz!
Ciekawostki o włoskiej pizzy
Delikatnie wilgotna, a jednocześnie chrupiąca… nie za twarda i nie za sucha – to kwintesencja idealnej, włoskiej pizzy. Kołobrzeg również wkrótce z niej zasłynie!
Poznaj kilka ciekawostek i faktów, o których być może wcześniej nie słyszałeś:
● Choć może się to okazać niedorzeczne, krajem, gdzie spożywa się największe ilości pizzy, nie są Włochy, a… USA. Włochy plasują się na drugim miejscu, natomiast na trzecim – Brazylia.
● Pizza Margherita powstała na cześć królowej Włoch – Margherity di Savoia, dla której szef kuchni przygotował pizzę w barwach flagi tego kraju (z pomidorami, mozzarellą i bazylią).
● Najstarsza pizzeria na świecie (Antica Pizzeria Port’Alba), która powstała w 1738 r. istnieje do dziś i mieści się w Neapolu.
● Czy wiesz, że im dalej na południe Włoch, tym pizza jest… skromniejsza? Tp dlatego, że południowe regiony tego słonecznego kraju zawsze należały do biedniejszych.
● Choć ciężko w to uwierzyć, jedzenie dobrej jakości pizzy raz w tygodniu może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i raka przełyku.
Na pizzę zamiast do Neapolu, do… Kołobrzegu!
Aby serwować prawdziwie włoską pizzę, mimo że z tym krajem dzieli nas prawie 2000 km, należy zaopatrzyć się w prawdziwe i oryginalne włoskie składniki. W końcu to głównie one są wyznacznikiem idealnego smaku. Wszystkiego, co potrafimy, nauczyliśmy się właśnie w Italii i naszą misją jest, by przenieść tamtejsze smaki właśnie do naszej restauracji. Chcemy, by każdy wielbiciel włoskich smaków znalazł u nas to, czego szuka!
Jak Włosi jedzą pizzę?
• sos pomidorowy stanowi ważny element włoskiej pizzy. Smaruje się nim jednak tylko spód ciasta, na którym następnie układa się składniki. Gotowej potrawy nie polewa się już sosami – czy to pomidorowymi, czy czosnkowymi. Do tego celu służy oliwa z oliwek, którą można skropić delikatnie placek.
• serem, którego używa się do przyrządzenia włoskiego placka, jest głównie mozzarella,
• bez ketchupu,
• z zachowaniem umiaru w dodatkach. Wszystko po to, by ciasto nie stało się ciężkie i rozmokłe. Włosi wiedzą, jak ważne jest zachowanie właściwych proporcji, by dodatki były rzeczywiście „dodatkiem” i pozwalały poczuć również smak ciasta.
Z miłości do włoskich smaków
Nasza pizzeria powstała z zamiłowania do prawdziwych, włoskich smaków. Staramy się, by klienci jedzący naszą pizzę, makarony czy sałaty, mogli poczuć się jak w słonecznej Italii. Rozsmakuj się w naszych makaronach w kilku odsłonach – również z owocami morza. Dla fanów czegoś lżejszego polecają się nasze sałatki ze świeżych warzyw i dodatków. Jeśli włoska pizza Kołobrzeg, to tylko z nami! Zapraszamy.